Specialhyvlade lister och
paneler sedan 1947

Henry Wiberg AB grundades 1947. Platsen, kunskapen och det gedigna hantverket är något vi håller hårt i. Men idag kombinerar vi dessa med den senaste produktionstekniken. Idag är vi en av de ledande svenska tillverkarna av lister, paneler och andra produkter av löv- och ädelträ. Och med Sveriges bredaste lagersortiment, har vi kapaciteten och kunskapen att lösa avancerade specialordrar, ofta på dagen.

Hos oss hittar du allt från den lilla detaljen i den varsamma renoveringen, till listverk i omfattande nybyggnationer och offentliga miljöer. Vi arbetar främst i ek, teak, mahogny, björk, ask och bok, men hanterar även mer ovanliga träslag som valnöt, körsbär, merbau, cumaro och bangkirai.

Vi erbjuder hundratals standardprofiler på våra olika lister, men vår stora styrka är att specialhyvla efter unika ritningar och dina önskemål. I vårt hyvleri i Norrbyås strax utanför Örebro är vi idag femton personer som arbetar med hela kedjan, från råsågad planka till ytbehandlad list.

Tillsammans hittar vi den perfekta lösningen.

”Sedan 1947 har Wibergs gjort vardagen enklare för sina kunder. Det är precis det jag vill fortsätta med, i en tid då allt färre specialiserade företag får ta plats. Jag vill värna och utveckla hantverket och den kunskap och kvalitet som finns här.”
Håkan Karlsson, VD

Från råsågad planka
till färdig list

I vårt hyvleri i Norrbyås, strax utanför Örebro, är vi idag femton personer som kombinerar genuint träkunnande och hantverk, med modern produktionsteknik. Vi har valt att samla hela kedjan på samma plats – enligt oss det bästa sättet att garantera en hög kvalitet och kundorienterad produktion.

Inköp

Alltid hög kvalitet, alltid höga krav på våra leverantörer. Vi köper in råsågad plank från världen över – träslag med olika hårdhet, utseenden och fördelar. Vi ser till att det finns något för alla projekt. En stor del av inköpen innefattar FSC®-märkt virke, vilket garanterar ett ansvarsfullt skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö.

Råvarulager

På vårt råvarulager väntar mängder med lövträ på att förädlas till färdig produkt. Vårt breda råvarulager gör det möjligt för oss att vara flexibla i produktionen och leverera snabbt. Lagret förändras i takt med våra kunders behov, vi ser till att lagerhålla såväl storsäljare som unika träslag.

Lamellsåg

I vår lamellsåg tas råvaran tillvara på bästa sätt. Varje bräda blir optimalt utvunnen, då sågen strimlar upp plankan i olika bredder. Vi köper inte in färdiga bredder, utan ser istället till att anpassa varje produkt i mått och kvalitet. Det spill som faktiskt blir, används som biobränsle, av oss själva och externa kunder. Plankor som inte håller måttet, plockas bort manuellt och kommer till nytta som emballagematerial eller flis för värmeproduktion.

Hyvel

Med ett stort urval av profiler, och möjlighet att fritt designa och ta fram nya, är möjligheterna många. Parallella hyvlar garanterar ett högt flöde i fabriken. För att säkerställa en hög kvalitet, kontrolleras alla färdighyvlade produkter noggrant av våra operatörer.

Ytbehandling

Lika delar skydd och finish. Vi erbjuder olika slags ytbehandling, bland annat klar-, eller pigmenterad lack, olja, lasyr, bets, hårdvaxolja eller brandskyddslack. Välj glansgrad och nyans efter vad som passar projektet, tillsammans tar vi fram den ytbehandling som just du söker. Lacken finns i olika glansvärden och härdas med UV, vilket höjer tåligheten och eliminerar tork- och väntetider.

Lager

Hos oss hittar du Sveriges största lagersortiment av löv- och ädelträlist. Här finns tusentals listverk i mängder av träslag – från kvartsstav och planhyvlat, till unika profiler och exklusiva paneler. Vi har kapaciteten och kunskapen att lösa avancerade specialorder, ofta på dagen.

Leverans

Tack vare vår breda lagerhållning, kan vi erbjuda snabb och säker leverans. Oavsett träslag, profil eller mängd, kan vi ofta packa och skicka samma dag som du beställer. Självklart levererar vi över hela Sverige, till den plats du vill.